Multimedia Programma's

Windows 8 virtueel installeren (Virtualbox)

WIJZIGING: Sinds woensdag 29 februari kan je de Windows 8 Consumer Preview (voor het breed publiek) downloaden en installeren. De verschillende stappen van dit tutorial blijven geldig. U vindt de ISO file voor Windows 8 op deze website terug (64 of 32 bits).

Sinds 8 uur vanmorgen kan je in de nieuwe Windows Dev Center van Microsoft de pre-release van Windows 8 (“Windows Developer Preview”) downloaden. Windows 8 installeren doe je best virtueel (dus niet gewoon op je computer installeren: deze versie is niet volledig stabiel en is enkel bedoeld voor de developers – en de nieuwsgierigen!).

Het voordeel van het virtueel installeren van een operating system is voornamelijk dat je je geen zorgen moet maken over het crashen van je systeem, én bovendien veilig het nieuwe systeem – in ons geval Windows 8 – kunt testen.

Er zijn meerdere alternatieven om een OS virtueel te installeren, 2 hiervan zijn VMWare Player virtual machine en VirtualBox. In dit tutorial installeren we Windows 8 op VirtualBox!

Vooraleer je begint, download je best één van de beschikbare versies van Windows 8 op de Windows Dev Center. Je moet minimum beschikken van 20GB aan vrije ruimte op je harde schijf.

 1. Wanneer je Windows 8 downloadt, kan je beginnen met het downloaden van VirtualBox. Windows gebruikers downloaden de eerste VirtualBox platform packages door op x86/amd64 te klikken. Mac gebruikers downloaden VirtualBox for OSX hosts en Linux gebruikers logischerwijs VirtualBox 4.1.2 for Linux hosts.
 2. Installeer VirtualBox zonder je zorgen te maken over de verschillende opties. Kies gewoon voor een standaardinstallatie.
 3. Wanneer VirtualBox volledig is geïnstalleerd, en wanneer de download van Windows 8 voltooid is, kan je beginnen met het installeren van Windows 8 op VirtualBox. Open hiervoor eerst VirtualBox.
 4. Klik op de knop “Nieuw” linksbovenaan
 5. Klik op Volgende
 6. Kies een naam voor je systeem, bijvoorbeeld Windows 8 preview
 7. Als besturingssysteem kies je Windows 7  of Windows 7 (64 bit) - indien je de 64 bit versie van Windows 8 hebt gedownload.
 8. Er wordt dan gevraagd hoeveel geheugen je wenst te gebruiken: kies hier minimum 1 GB (1024 MB).
 9. In de volgende stap moet Opstart harde schijf worden aangevinkt (is standaard al zo) en vink je ook Maak een nieuwe harde schijf aan
 10. Een nieuwe wizard wordt geopend voor het maken van de nieuwe virtuele harde schijf: kies VDI (VirtualBox disk image).
 11. In de volgende stap kies je voor Dynamically allocated
 12. Kies een locatie (maakt niet uit waar je het opslaat, vb: C:\Users\computernaam\VirtualBox VMs\windows8\windows8.vdi). Kies voor 20,00GB aan opslagruimte.
 13. Klik op Create
 14. Klik nogmaals op Create
 15. Nu is je virtuele machine aangemaakt. Je moet nu de juist aangemaakte Virtuele Machine laten starten vanaf de ISO file (lijkend op WindowsDeveloperPreview-64bit-English-Developer.iso) die je hebt gedownload op de Windows Dev Center. Om dit te doen klik je met je rechtermuisknop op de juist aangemaakte Virtuele Machine (zie screenshot hieronder).
 16. In het menu kies je voor Instellingen
 17. Klik dan op Opslag en vervolgens klik je op Leeg onder IDE Controller(zie screenshot).

 18. Naast IDE tweede Master zie je een CD-tje waar je op kunt klikken zodat je een menu krijgt (zie screenshot hierboven). Kies voor Kies een virtueel CD/DVD bestand. Zoek je Windows 8 installatie bestand (ISO bestand) en klik op Open.
 19. Klik op Ok zodat de instellingen worden opgeslagen en je terug de hoofdscherm van VirtualBox ziet verschijnen.
 20. Uw aangemaakte Virtuele Machine kan nu gestart worden door op de Start-knop te klikken bovenenaan (zie screenshot).
 21. Als alles correct verlopen is start je Virtuele machine met Windows 8 die je kan installeren dankzij het bestand (ISO) die je hebt gedownload op de Microsoft site.
Indien je nog vragen hebt of indien er bepaalde zaken niet duidelijk zijn dan kun je deze altijd als commentaar op dit artikel plaatsen. Ik zal mijn best doen om te helpen.
Enkele screens:

Add a comment
 1. Pingback: Download Windows 8 beta - Benske 's Blog

 2. Hoi,
  Geprobeerd, had al veel gedaan met Virtualbox.
  Het is windows helaas niet gelukt om iets stabiels af te leveren.
  De machine start lekker, geeft een ‘Windows Developer Preview’ logo,
  maar crasht daarna vrij snel met de melding
  “Your computer needs to restart. Please hold down the power button”
  dat lukt niet lekker in virtualbox…. :-(


 3. ik heb het windows 8 pakket op een dvd staan. daar kan ik dat iso bestand niet vinden. waar staat dat eigenlijk?????


 4. De installatie in VirtualBox wordt vrij snel afgesloten en geeft de volgende melding:

  Windows cannot install required files. The file does not exist. Make sure all files required for installation are available, and restart the installation. Error code: 0×80070003

  Microsoft meldt dat je dan de service automatische updates uit moet zetten, maar ik heb gekozen voor een nieuwe installatie en heb dan deze services nog niet beschikbaar.


 5. Dit kan wel in virtual box hoor. Gewoon de virtual pc uitzetten, en dan wel kruisje kliken en dan kiezen voor uitzetten. dit is het zelfde als dat je je echte pc uitzet door de knop in te houden ;)


 6. Hallo,

  Mijn machine loopt ook vast op de manier als paul, verder lost de oplossing van apollo dit niet op?
  Zou het graag werkend zien, misschien nog ideeën?


 7. Welke versie van Windows 8 heb je gedownload?

  Ik koos voor de developer editie van 4,8GB (64bit).
  Koos je ook voor Windows 7 (64 bit) indien je een 64 bit editie downloadde?

  Ik las ook ergens dat niet elke Windows 8 build werkten op Virtualbox. Niet zeker of het waar is.


 8. 64 bits op 32 bits host krijg ik ook niet aan de praat (kan de bios niet bijwerken :-( )
  De bios moet je bijwerken voor ‘enable vt-x’ .

  Verder zou dat wel moeten werken, als je bijv. een 64bit Windows 7 selecteerd.

  Heeft iemand niet de behoefte om z’n werkende windows 8 machine als ‘appliance’ te exporteren en ergens neer te zetten ??


 9. Als je error 0xc0000225 krijgt bij starten (nog voordat je dus werkelijk geinstalleerd hebt) dan moet je ook niet vergeten om ‘Enable IO APIC’ onder ‘System’ aan te zetten. (dat was in iedergeval mijn probleem bij installatie van de 64bit versie op windows 7 x64.

  nu nog uitzoeken waarom die niet mijn netwerkadapter herkend.


 10. stom van me idd verkeerde. had 32 ingesteld en had 64. en superdre bedankt, ik had die error ook maar nu werkt het zoals het hoort. hij ging direct installeren. bedankt voor de suport. blog gaat bij favorieten.


 11. Bij mij werkte het alleen in VMWare Workstation 8. In vmware webacces en Virtualbox kreeg ik foutmeldingen. Maak een nieuwe virtuele machine aan in Workstation 8, en voordat je deze opstart, eerst de floppy verwijderen. anders krijg je te maken met een product key error. veel succes!


 12. Ik had hetzelfde al veel mensen hier. Ik denk dat ik het heb gevonden: Je moet naar instellingen > systeem en dan cdrom als eerste in de bootvolgorde zetten.

  Het werkte bij mij. Veel succes.


 13. En vergeet vooral niet om de floppy drive uit te schakelen…

  Ik kreeg continu foutmeldingen, wat ik ook deed. Nadat ik de floppydrive uitschakelde (instellingen -> systeem -> vinkje voor ‘Diskette’ weghalen) geen foutmeldingen meer en probleemloos geïnstalleerd. 14. Ik krijg ook de melding die eerder genoemd is dat ik mijn computer uit moet zetten ‘met de knop’ maar wat ik ook probeer, het lukt niet.

  Ik heb de Enable IO APIC setting aan staan en ik heb de bootvolgorde op CD/DVD en dan Hard disk gezet. Als de melding verschijnt en ik wil via het menu de Virtual Machine uitzetten staat Send the shutdown signal uitgegrijsd dus die kan ik niet gebruiken.

  Als ik de menuoptie ACPI Shutdown kies krijg ik de melding dat The guest currently doesn’t support software shutdown. Wat logisch klinkt want de installatie is nog niet gereed.

  Maar goed, elke keer dat ik de VM uitschakel begint hij bij het opstarten dus weer helemaal opnieuw. Hoe moet ik nu een reboot uitvoeren op een machine die nog geïnstalleerd moet worden?


 15. werkt voor geen meter, veel verschillende fout meldingen.. mensen, gewoon vmware gebruiken. virtualbox is bagger


 16. Het lijkt er op dat mensen die 64 bits installeren op een 64bits machine (of via de BIOS hun vt-x aan kunnen zetten), het lukt.

  Ik werk echter helaas op een 32 bits Lenovo en kan m’n BIOS aanpassing niet maken (ik kom er niet bij in het menu). Als ik het met 32bits probeer, dan crashed de machine met de genoemde foutmeldingen.

  niet leuk, had toch graag een keer win 8 gezien.


 17. Hi,

  Everything works fine, just slow….

  How can I speed up via the virtual machine? W8 works really slow….

  Tx, Peter


 18. Failed to open the CD/DVD image C:\Downloads\WindowsDeveloperPreview-32bit-English.iso.

  Could not get the storage format of the medium ‘C:\Downloads\WindowsDeveloperPreview-32bit-English.iso’ (VERR_NOT_SUPPORTED).

  Result Code: VBOX_E_IPRT_ERROR (0x80BB0005)
  Component: Medium
  Interface: IMedium {53f9cc0c-e0fd-40a5-a404-a7a5272082cd}
  Callee: IVirtualBox {c28be65f-1a8f-43b4-81f1-eb60cb516e66}

  any ideas?
  thanks!


 19. Werkt prima!
  Dank voor de uitleg. (Windows7 64-bits (Ultimate) met de virtual box
  Heb Virtual PC ook draaien met XP maar deze moest wel uit.
  BSD toen ik dat nog niet had gedaan.
  Top!!! 20. Installeerde build 8102 ( Win 8 64x ) in Virtualbox als een fluitje van een cent.
  Bedankt voor de beknopte maar volledige handleiding.
  Host is Dell Studio XPS ( Core i7-860, Win 7 Pro 64x, 8 Gb RAM ), Win 8 developer build loopt vlot en zonder problemen


 21. Pingback: Windows 8 installatie « Maarten's Blog

 22. Ik krijg een error:

  Windows could not complete the installation. To install Windows on this computer, restart the installation.

  Maar dat werkt niet enzoo


 23. Ik heb een virtuele PC aangemaakt met virtual box. Daarop W8 geinstalleerd.
  Hoe kan ik deze virtuele PC weer uitzetten want ik heb het menu van virtual box niet zichtbaar.
  (Bij het opstarten van de PC gaat deze direct naar W8)
 24. Pingback: Download en installeer Windows 8 gratis - Benske 's Blog

 25. ik heb een nieuw probleem:

  ik krijg in de windows installatie de melding dat ik de installatiedisc moet verwijderen en windows opnieuw opstarten. hoe doe ik dit? ik heb al wat geprobeerd, maar dat werkte niet


 26. @123 als je dit doet op je computer ipv op een virtual machine, dan nee, je kunt niet terug naar windows vista tenzij je dat doet door het herinstalleren van je pc of een backup, zie de FAQ van windows


 27. laat maar, ik heb mijn de oplossing voor mijn probleem al gevonden, had niet de custom (advanced) gekozen maar de update, wat dus niet kan, want er is nog niks op je virtual machine


 28. krijg hem ook niet geinstalleerd,geeft aan dat de kleuren in het gastheer beeldscherm op 24 bits staan in plaats van 32 bits
  wat moet ik nu doen??
  heb alles gedaan wat hierboven staat en alles klopt voor de rest
  hopelijk heeft een van jullie een oplossing


 29. Ik heb m geinstaleerd maar wil graag weer terug naar mijn windows 7! heb alleen geen idee hoe dit moet! iemand die me kan helpen?


 30. Heey Benskesblog
  Ik wil deze graag gebruiken maar kan niet
  Wat kan ik hier aan doen>?
  Groet Dennis 31. Het lukt me niet op VirtualBox te installeren!
  Krijg de fout: Fatal error. Could not read from bootmedium. System halted.

  Mijn instellingen:
  In OPSLAG:
  -Sata controller: srt AHCI, poort 5 bestand Win8.iso
  -Attributen: cd/dvd Sata poort 4 Live cd/dvd: Off

  Iso file staat op disk, sata, locatie 0, channel 4


 32. Installatie preview W8 in virtual box stopt bij melding Windows Recovery Environment :
  “your PC needs to be repaired”

  Heb je een oplossing?


 33. Als je de melding krijgt om de CD te verwijderen en hier niet doorheen komt, probeer dan ipv standard setup de custom setup te kiezen. Hij vraagt dan waar er geinstalleerd moet worden (als het goed is heb je op je virtuele machine nog maar 1 locatie, dus accepteer de defaultwaarde) en dan begint ie meteen te installeren.


 34. zie ook mijn bericht van 3 april: Virutal Box installeren lukt niet
  Ondanks veel gestoei is het me nog steeds niet gelukt om Win8 onder VirtualBox te installeren:
  Foutmelding: NO BOOTABLE MEDIUM FOUND! SYSTEM HALTED.
  Hieronder mijn instellingen:
  SYSTEEM: Geheugen 1636 Mb, Opstartvolgorde Harde schijf
  OPSLAG: Sata Controller poort 0: Win8 preview.vdi (Normaal, 20,00Gb)
  Sata poort 4(Cd/Dvd): Windows8-32bit English.iso(2,53Gb)

  Kan iemand me helpen???


 35. Zet de Windows 8 ISO als eerste in de bootvolgorde.

  Anders: Probeer eens met de 64 bit versie (ik heb een 64 bit systeem en moest deze versie gebruiken). Misschien helpt het…


 36. Ik kreeg ook de “your PC needs to be repaired” error.
  Chipset op ICH9 gezet, floppy uit. CD/DVD als eerste boot device, en PAE/NX geactiveerd in de systeem instellingen.

  Daarna kon ik booten.


 37. ik krijg dit:
  De hardwareversnelling VT-X/AMD-V is ingeschakeld maar is niet operationeel. Bepaalde gasten (zoals OS/2 en QNX) hebben deze functie nodig.

  Controleer alstublieft of de VT-x/AMD-V correct in de BIOS van uw fysieke computer is geconfigureerd.

  En als ik op doorgaan klik dan staat er loading files: met een laadbalk en daarna is het scherm zwart. Kan iemand mij a.u.b. helpen


 38. ik heb VB geinstaleerd en de Windows 8 consumer preview gedownload maar als ik het op VB wil instellen krijg ik de melding datik de VT-x/AMD-V op de echte computer in de BIOS moet configureren , hoe moet ik dat doen ?


 39. zelf al uitgevonden , bedankt , je moet in de bios de Virtualization Technology aanzetten dat is alles , windows 8 werkt prima in VB
 40. ik heb de windows 8 uitprobeerversie gedownload van e microsoft webste en alle stappen hier boven gedaan alleen kan de virtualbox het iso bestand niet openen


Voeg een commentaar toe